Knjiga “Do izvirov zdravja in modrosti skozi umetnost”

Naročilo knjige
Knjiga "Do izvirov zdravja in modrosti skozi umetnost"

Knjiga “Do izvirov zdravja in modrosti skozi umetnost”

Knjiga ima trde platnice, 100 barvnih fotografij, 20 barvnih računalniških grafik in 240 strani. To pomeni, da je izredno slikovita. Cena knjige je 19,90 EUR.

DO IZVIROV ZDRAVJA IN MODROSTI SKOZI UMETNOST

Knjiga je vodnik za zdravo in srečno življenje. Sestavljena je iz dveh delov. V prvem delu sta dve umetniški stvaritvi, pravljica Jerneje Pavček Kako sta Zvezdica in Vodonosec rešila Zemljo in zbirka pesmi Dušana Enove Anima – izvir zdravja in modrosti. Drugi del je razlagalni, kontemplativni. V tem delu različne avtorice in avtorji razmišljajo o umetnosti in o načinih, kako lahko umetnost pomaga živeti vsem ljudem in še zlasti bolnikom.

Knjiga “Do izvirov zdravja in modrosti skozi umetnost” – Uvod (PDF)

Naročilo knjige

Ljudje smo pozabili, kaj je to prijateljstvo, čudenje, prijaznost, in pozabili smo spoštovati tudi to, kar življenje sploh omogoča – vodo. Če ne bi bilo dobre Zvezdice, bi komet Vodonosec prenehal pošiljati na Zemljo dež. Saj veste, kaj bi to pomenilo, ali ne? V razburljivem potovanju skozi vesolje sta se tako združila zvezdni prah modrosti in voda, da bi se ljudje spet spomnili, kako se živi v slogi, hvaležnosti in spoštovanju do vsega.

Dr.Vesna Vilar, filozofinja in naravovarstvenica.

 

Anima je pot do sebstva, do življenjske celote in izpolnitve. Zato upam, da bo bralec Dušanovo poezijo prepoznal predvsem kot duhovni kažipot pri raziskovanju samega sebe.

Matjaž Regovec, kvalificirani jungovski psihoanalitik (IAAP) in kvalificirani psihološki astrolog (CPA).

 

Gre za preplet poezije, ki se primarno poraja v duši, in duše, ki je del vsega, kar v nas vzbuja veličastne, čudovite, močne občutke. Zazri se spet vame, na sebe pozabi, / dotik mojih misli ti žalost pozdravi – tako pravi avtor v pesmi Potovanje in v teh verzih zajame bistvo tistega »več«, po čemer zavedno ali nezavedno hrepenimo vsi in kar naša duša sprejema skozi umetnost. Gre za poezijo duše in za dušo poezije.

Aleksandra Kocmut, pesnica, prozaistka, urednica, lektorica, prevajalka.

 

Program Pomoč z umetnostjo za lažje spoprijemanje z boleznijo, ki je vsebovan tudi v programu Društva za pomoč z umetnostjo Lotisa, nudi možnost celovitega zdravljenja. Pomembnost celovitega zdravljenja je poudaril že Pratt, ko je trdil, da ne smemo zdraviti samo bolezni, temveč pacienta samega. Prepričana sem, da se bodo večletne izkušnje s področja psihiatrije, ki potrjujejo pomembno vlogo umetnosti (ustvarjalnosti) v procesu zdravljenja in rehabilitacije, s programom prenesle tudi v bolnišnice za telesne bolezni.

Dr. Vlasta Meden Klavora, dr. med., psihiatrinja in skupinska analitičarka.

Kratek opis vsebine knjige:

Knjiga z naslovom ” Do izvirov zdravja in modrosti skozi umetnost ” je rezultat ustvarjanja večih avtorjev, ki se vsi na svoj način ukvarjajo z umetnostjo. Knjiga je predvsem vodnik za osebnostno rast, saj pokaže načine kako lahko vsak posameznik odpre v svoji duševnosti izvire inspiracije in moči za spoprijemanje s težavami v vsakodnevnem življenju.

Na začetku knjige je pravljica Jerneje Pavček z naslovom ” Kako sta Zvezdica in Vodonosec rešila Zemljo “. Glavno sporočilo pravljice je, ko se žrtvuješ za skupno dobro, se preobraziš v višjo kvaliteto razvoja zavesti. V pravljici je seme vseh modrosti, ki jih potrebujemo za preporod Zemlje, za svetlejšo prihodnost človeštva. Današnji čas je prelomnica v strukturi naše civilizacije. Nastopila je kriza duha, ki se ji je pridružila nevarnost izgube virov in čistosti pitne vode. Pravljica nam sporoča, da moramo vsi zemljani spremeniti miselnost glede nerazumnega izčrpavanja naravnih virov, še posebej pa vode. Ta pravljica je napisana za otroka v vsakem izmed nas, vendar naj jo berejo otrokom odrasli. Počasi, z vmesnimi postanki za pogovor in risanje, za skupno ustvarjanje in druženje.

Jerneja Pavček je po izobrazbi ekonomistka, ljubiteljsko se pa ukvarja z ekologijo in že vrsto let ustavarja lik Eko Vila in ozavešča otroke v vrtcih in šolah o skrbi za neokrnjenost narave. V samozaložbi je izdala pravljico Čarobna voda.

Zbirka pesmi Dušana Enove z naslovom » Anima – izvir zdravja in modrosti » je osrednji del knjige ” Do izvirov zdravja in modrosti skozi umetnost “. To ni običajna zbirka pesmi saj jo je znani slovenski jungovski psihoanalitik Matjaž Regovec označil kot vodnik za osebno rast, kot duhovni kažipot pri raziskovanju samega sebe. Pravijo, da mora vsak po svoje predelati krizo srednjih let, svojo drugo puberteto. Ta ponavadi sovpada s procesom iskanja Anime pri moških in Animusa pri ženskah. Oba pojma sta drugo ime za dušo človeka, izvira živosti, duševne mladosti in vodnjak vrednot in vrlin. Znani psihiater Carl Gustav Jung je umestil proces razvoja arhetipa Anime/Animusa v predzadnji stadij individuacije; v zadnjem človek doseže izpolnitev, samorealizacijo. Dušan Enova je pesniški zbirki ob rob napisal daljše besedilo, ki pojasni psihološke vidike iskanja Anime/Animusa. Jungova psihologija pravi, da ljudje nezavedno projiciramo svojo Animo/Animusa v osebe nasprotnega spola. Zbirka pesmi je tako tudi še en odraz prepoznavanja zunanje in notranje lepote žensk. Predvsem je pomembno, da moški srednjih let začne prepoznavati tudi notranjo lepoto žensk, tako mu lahko ženske vseh starosti postanejo učiteljice  za prepoznavanje njegove duše, njegove Anime. Povedati je treba tudi to, da ženske, ki razvijajo svojo notranjo lepoto in modrost, ostanejo privlačne tudi , ko se zunanja lepota izgublja v gubah. Saj pridobijo magnetično karizmo, ki privlači moške, vendar ne toliko v seksualnem smislu kot v razvijanju platoničnega odnosa, ki bogati dušo pri moškem in ženski. Kultivacija Anime/Animusa je predpogoj za uravnotežene in umirjene partnerske odnose.

Dušan Enova dela kot klinični psiholog v UKCL, po izobrazbi je tudi fizioterapevt. Pri založbi Morfem je izšla njegova slikanica » Ekvorna – koliščarska pravljica », pri založbi Literarni Val pa slikanica ” Cvetka in Vilko rešita Vilingaj “.

V tretjem delu knjige različne avtorice in avtorji razmišljajo o umetnosti in o načinih, kako lahko umetnost pomaga živeti vsem ljudem in še zlasti bolnikom. V zadnem delu knjige je kronološko in s fotografijami prikazano dosedanje delovanje Društva Lotisa.

Te dni aprila 2014 mineva 1 leto odkar sem, v vlogi predsednika Društva Lotisa , ponudil sodelovanje organizaciji H.O.P.E. ( za vrtalnike za vodo). Niso odgovorili in to pomeni, da moralno nismo zavezani izpolniti obljube , ki je natisnjena v knjigi ” Do izvirov zdravja in modrosti skozi umetnost “.
Iščem nove načine kako pridobiti sodelovanje pomagalnih organizacij. Kar tako, brez sodelovanja ( pomoč pri promociji knjge ) ne mislimo donirati denarja od prodanih knjig nobeni organizaciji. Saj lahko, potem, ko bomo vrnili posojilo za izdajo knjige, namenimo zbrana sredstva potrebnim pomoči, predvsem v Sloveniji, kar sami.