Razstava umetniških del po knjigi Do izvirov

Vabljeni ste na otvoritev razstave likovnih in kiparskih del na temo knjige Društva za pomoč z umetnostjo LOTISA, ki bo v UKCL v torek 12.01.2016 ob 16:30 v galerijskem prostoru v pritličju glavne stavbe Univerzitetnega Kliničnega Centra Ljubljane.
Razstava bo sicer na ogled še do konca januarja 2016.

http://www.kclj.si/dokumenti/04_VABIL0_KUD_12_JANUAR_2016_fin_(1).pdf

Taborjeva galerija: Po knjigi do izvirov

Pričujoča slikarska in kiparska dela v Taborjevi galeriji v UKC Ljubljana so v povezavi s simboličnimi sporočili v knjigi Društva za pomoč z umetnostjo Lotisa, z imenom ” Do izvirov zdravja in modrosti skozi umetnost “. Društvo Lotisa je nastalo na podlagi delovanja Skupine za pomoč z umetnostjo za lažje spoprijemanje z boleznijo, ki je v letu 2011 izvedla poskusni projekt petih srečanj v UKCL za bolnike. V knjigi so ta srečanja tudi pisno in slikovno dokumentirana. Kasneje je Društvo Lotisa sodelovalo predvsem z društvi bolnikov s telesnimi boleznimi, njeno delovanje pa je namenjeno vsem ljudem.

Glavno sporočilo knjige, kot tudi slik in kiparskih skulptur, je umetniški opis osebnostnega razvoja bolnika v procesu zbolevanja in zdravljenja. To je pot iz kaosa v urejenost, iz bolečine v ljubezen, iz nižjih vrednot k višjim, iz zapiranja vase k sprejemanju  različnosti, iz obrambnega mehanizma zanikanja k uvidom, videti pozitivno v negativnem. Vodilna nit opisanega sporočila je pesnitev Lunin sin. Kar nekaj slik in kiparskih del je povezanih s to pesnitvijo, ki je doživela tudi plesno-dramsko uprizoritev. Pričujoča dela so simbolno povezana tudi z nekaterimi ostalimi pesmimi iz te knjige. Ob razstavljenih umetniških delih je na vpogled tudi omenjena knjiga.

Razstavljajo:

Slike:

Catherina Zavodnik

Dominika Portić

Irena Horvat Gayatri

Leja Lampret

Lojze Kalinšek

Marija Perdih

Nina Naliny Meglič

Špela Kompoš

Tanja Prezelj

Mirjana gabrovec

Kipi:

Andreja Pegan

Dušan Enova

Več o razstavljalcih smo napisali na razstavljenemu plakatu.

Vljudno vabljeni,

Dušan Enova
predsednik Društva Lotisa