Društvo Lotisa priporoča: terapevtska lutka

Pomen terapevtske lutke za otroka
Otroci se pogosto čustveno odzovejo na novico o nujnosti operacije in sprejema v bolnišnico. Pred prihodom v bolnišnico je vsakega otroka potrebno pripraviti, tako fizično, umsko kot tudi čustveno. Ko so otrok in njegova družina dobro obveščeni o dogodkih, ki bodo potekali v bolnišnici in če se otrokove skrbi, bojazni primerno obravnava in razume, potem je lahko na koncu izkušnja operacije celo pozitivni dogodek za otroka.

V tujini že uspešno uporabljajo, kot pomemben del priprave otroka na operacijo, tudi lutke iz naravnih materialov, ki imajo po operacijske brazgotine. Brazgotino na lutki lahko otrok odpre in se skozi igro pripravlja na operacijo. Tako lutka postane pomemben psihoterapevtski pripomoček. Na ta način otrok predeluje svojo čustveno stisko in se pripravlja na operacijo. Seveda morajo v začetku aktivno pri igri sodelovati starši. Pripravljeni morajo biti odgovarjati na otrokova vprašanja o poteku operacije, skrbi v zvezi z bolečino, z videzom telesa po operaciji itd.
V ta namen je zelo pomembna tudi vloga zdravstvenega osebja, ki starše informira o poteku operacije, osebno in/ali preko zapisa na zloženki.

Lutka postane otrokov prijatelj, ki ga spremlja tudi v bolnišnico. Ugotavljajo, da je tako pripravljen otrok bolj sodelujoč v pred in po operativnem obdobju, in tudi okrevanje poteka lažje in hitreje.

Pozdravljam idejo Jerneje Pavček (Vilinski prah) pri izdelavi takšnih terapevtskih lutk. Sedaj bodo tudi naši otroci deležni novega psihoterapevtskega pripomočka, ki spada na področje pomoči z umetnostjo.

Dušan Enova, univ.dipl.psih.
specialist klinične psihologije
predsednik Društva za pomoč z umetnostjo LOTISA

https://www.facebook.com/vilinskiprah/photos/a.351017678361754.1073741837.236275343169322/547212102075643/?type=1&pnref=story